Økologisk landbrug vs. konventionelt landbrug

20 dec

ffff

Sprøjtemiddler skal bruges på de økologiske marker, så ukrudt ikke spreder sig til  det konventionelle landbrug.

Halvdelen af Danmarks areal bruges til landbrug, og for at disse marker benyttes optimalt, og man får optimal udbytte, anvender landmændene mekaniske midler og jordbehandlinger, hvilket forstyrrer den ideelle jorddyrkning.

Det konventionelle landbrug bruger sprøjtemidler til at forebygge ukrudtspredning eller bekæmpe skadedyr. I det økologiske landbrug forsøger man at opnå så ren en afgrøde som muligt, uden unødvendig sprøjtning. Dette gøres ved for eksempel Mendels arvelove, harvning, pløjning eller anden form for udvælgelse af dårlige afgrøder.

I et økologisk landbrug må man kun undtagelsesvis sprøjte sine marker, hvis ens afgrøder er i akut fare får at dø eller man vurdere at udbyttet af ens afgrøder er ved at aftage kraftigt.

Økologi er en hjørnesten i den grønne omstilling, som regeringen ønsker for dansk landbrug. Økologien bidrager med en mere alsidig landbrugskraft uden brug af sprøjtegift med bedre dyrevelfærd og øget vækst. Økologien bidrager også med bedre naturoplevelser – flere sommerfugle og vilde planter. Undersøgelser viser, at biodiversiteten er markant højere omkring de økologiske marker.

Den økologiske sektor er innovativ med fokus på udviklingen af kvalitetsfødevarer. Økologisk landbrug betyder dermed flere arbejdspladser og mere liv på landet blandt andet via hyggelige gårdbutikker.

Danmark har i dag et velfungerende marked for produktion, forarbejdning og afsætning af økologiske produkter. Den økologiske fødevareproduktion er i vækst, og det vurderes, at der er basis for yderligere vækst og værdiskabelse i økologisektoren i de kommende år, både i forhold til øget dansk produktion, forbrug og eksport.

Regeringens målsætning er at fordoble det økologiske areal i 2020 og har med en ny økologisk handlingsplan lagt en række initiativer på bordet, der sætter turbo på udviklingen på markerne, i de offentlige køkkener og i butikkerne. Handlingsplanen udspringer af et samlet økologipolitisk udspil, som blev fremlagt i slutningen af 2011.

Skriv en kommentar