Korea-konflikten

20 dec

 

korea

Øen Yeonpyeong i Sydkorea blev i november 2010 ramt af et granat-angreb fra Nordkorea. Det menes at være et af de værste kollisioner siden Korea-krigen i 1950-1953. En krig der aldrig officielt er blevet afsluttet, da der ikke blev underskrevet nogen fredsaftale. 

af Nick Zivlaei

Tæt på krig

Det har tidligere været på stregen til krig, ved Nordkoreas pres på det internationale samfund og bombardementet af Sydkorea.

Nordkorea har i de seneste årtier provokeret Sydkorea ved atomprøvesprængninger, test af missiler og sænkning et krigsskib, der kostede 456 sydkoreanske sømænd livet.

Sydkorea er militært langt mere overlegene. De har bedre udrustning end det nordkoreanske militær, og en stærkt tilknyttet alliance med USA. Trods det frygter Sydkorea det ikke ville komme dem til gode da de frygter at miste mand- og landskab ved en egentlig krig.

Nordkoreas angreb på øen Yeonpyeong i Sydkorea kan være af flere årsager, men grundet Sydkoreas militærbase på øen, tyder meget på Nordkorea har haft mistanke om et angreb fra Sydkorea. Nordkoreanerne har gjort fremskridt i at berige Uran. Nordkoreanerne kan bruge denne uran til opbygning af atomvåben. Deres hensigt kan være at skræmme til nye fredsforhandlinger.

Ny leder i Nordkorea

Yderligere overdrager den nordkoreanske leder Kim Jong-il magten til sin yngste søn Kim Jong-un, hvilket også kan være en forklaring på hvorfor angrebet finder sted i denne tid. Kim Jong-un er en ung leder, der står uden en reel magtbase. Ledere i militæret eller i styret forsøger af denne grund at fratage hans magt.

Angrebet kan af denne årsag skabe sammenholde og aflede opmærksomheden fra landets økonomi-problemer. Det kan være muligt at angrebet kunne have været startet af folk i militæret uden at Kim Jong-il har været orienteret om det. Hvis det er tilfældet, så er militæret i Nordkorea aldeles splittet, vurderer analysefirmaet Stratfor.  

Skriv en kommentar